Bami goreng czyli kuchnia indonezyjska :)


Bami goreng to w zasadzie danie zagadka, bo ile osób tyle przepisów :) Klasycznie to płaski makaron pszenny/żytni smażony z warzywami, mięsem i przyprawami. Ogólnie danie najprawdopodobniej pochodzi z Chin, i jest bardzo rozpowszechnione w krajach azjatyckich :)

W moim wydaniu to makaron razowy pszenny, warzywa, kurczak i przyprawy :)


100 g makaronu razowego (wstążki, tagliatelle lub domowy)
pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
opakowanie mrożonki 'warzywa chińskie' (idę na łatwizne :P )
2 cebule
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sos ostry chilli (coś jak sambal oelek ale bez cukru)
2 jajka
sos tamari
szczypiorek i kolendra świeża
mieszanka przypraw - mielonych kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego, chilli, słodkiej mielonej papryki, gałki muszkatołowej mniej więcej po pół łyżeczki każdej wymieszanej w moździerzu

Rozgrzać wysmarowanego olejem woka. Na bardzo gorącego woka wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Chwilkę smażyć mieszając i dodać kurczaka wymieszanego z przyprawami. Smażyć cały czas mieszając około 10 minut.
Dodać mrożone warzywa, pół szklanki wody, łyżkę sosu tamari, łyżeczkę sosu chilli i dobrze wymieszać. Wbić jajka, chwilkę poczekać aż się zetną i wymieszać. Dodać ugotowany makaron, poszatkowany szczypiorek i kolendrę. Chwilkę jeszcze smażyć i podawać. Warzywa powinny zostać chrupiące, nie mogą być rozgotowane.

Ja swoje Bami Goreng podaję z sałatką z pekinki z ogórkami kiszonymi i pomidorami wymieszane z jogurtem naturalnym :)

Komentarze