Curry z kurczakiem i warzywami

Curry kurczakowe z warzywami na parze :)




Pierś z kurczaka, 2 sztuki
jogurt naturalny, 5/6 łyżek
2 cebule
3 ząbki czosnku
pół szklanki mrożonego groszku
łyżka pomidorowej passaty
mrożone brokuły i fasolka

Piers z kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski, posypać przyprawami (garam masala, papryka ostra i słodka, pieprz, curry, pieprz kajeński etc.). Dodać 5/6 łyżek jogurtu naturalnego, wymieszać, odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Cebule obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Czosnek obrać i poszatkować. Na patelni rozgrzać troszkę oleju kokosowego, wrzucić cebulę i czosnek i chwilę smażyć. Dodać kurczaka z jogurtem, wymieszać i gotować kilka minut. Dodać groszek, pomidory, pół szklanki wody i dusić około 20 minut. Można posypać lubczykiem ewentualnie doprawić do smaku.

Warzywa ugotować na parze.

Curry można podawać z brązowym ryżem, komosą ryżową lub plackami gryczanymi domowej roboty

Komentarze