Falafel - wegańskie kotleciki szczęścia i micha mocy


Przepisów na falefele jest sporo, ja sama na przestrzeni lat wypracowałam kilka a to jest tylko jeden z nich :)
 FALAFELE:
puszka ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
szczypiorek
natka pietruszki
kolendra
kardamon
sol
pieprz
pieprz kajeński
kilka łyżek mąki z ciecierzycy opcjonalnie, jeśli masa jest za mokra

Ciecierzycę odcedzić, cebule pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać po łyżeczce przypraw (jak jest możliwość to dobrze je roztłuc w moździerzu wcześniej), posiekany szczypiorek i natkę pietruszki (całe pęczki). Całość potraktować blenderem, odstawić do lodówki na minimum 30 minut :)
Na patelni z nagrzanym olejem z pestek winogron kłaść łyżką masę i formować placuszki. Smażyć z 2 stron, poukładać w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku około 20 minut na 150C.

TZATZIKI:
1 ogórek
2 ząbki czosnku
szklanka jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku

Ogórek zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku, dodać przeciśnięty czosnek, sol, pieprz, jogurt i wymieszać :)
Najlepiej smakuje po uprzednim schłodzeniu przez minimum 20 minut.

SAŁATKA:
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
rzodkiewki
awokado
szczypiorek
granat

Wszystko poszatkować, pokroić, wymieszać. 
Smacznego :D

Komentarze