Hreczniaki inaczej! Jako małe kluseczki z sosem pieczarkowo-chilli-kokosowym :)





Hreczniaki, czyli kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu, to tradycyjne danie kuchni Kresów Wschodnich. Można je smażyć lub piec w piekarniku. Świetnie pasują do gulaszu, sosów grzybowych lub z sosem czosnkowym.

Moje hreczniaki zazwyczaj są podawane z sosem pieczarkowym a do samej masy dodaję mnóstwo natki pietruszki lub kolendry.


100 g kaszy gryczanej niepalonej
50g twarogu mielonego
1 jajko
1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry
1 cebula
sól/pieprz do smaku
mąka gryczana

Kaszę ugotować na półtwardo, natkę i cebulę poszatkować drobno. Odcedzoną, ostudzoną kaszę wymieszać z cebulą, twarogiem, natką i dodać jajko. Łyżką wymieszać ciasto na kotlety. Jeśli jest za mało zwarte, dodać mąki gryczanej (masa musi być dość zwarta żeby się nie rozpadała przy smażeniu). Formować kuleczki, obtaczać je w mące gryczanej, spłaszczać i smażyć na patelni posmarowanej olejem. Ja swoje dopiekam jeszcze w piekarniku przez 15 minut nastawionym na 100C.


Sos pieczarkowy: 400 g pieczarek, 1 cebula, 1 papryczka chilli, puszka mleczka kokosowego. Pieczarki i cebula pokrojone na średnie kawałki, podsmażone na oleju kokosowym, dodana pokrojona chilli i mleczko kokosowe. Całość duszona i zredukowana. Cały czas mieszać!

Podane z sałatką z sałaty lodowej, pomidorków i szczypiorku z octem balsamicznym :)

Komentarze