Karkówka z pary z surówką z kapusty

Karkówka z pary, gryczana kasza i surówka z kapusty z koperkiem :)


 

Karkówkę rozbić tłuczkiem, zamarynować w : soli, pieprzu, papryce ostrej i słodkiej, oleju z pestek winogron i wodzie.

Do garnczka wrzucić poszatkowaną cebulę, czosnek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, suszone grzyby (z 5/6 kawałków), kilka suszonych śliwek bez pestek. Zalać 500/600 ml wody, na wierzchu położyć sito do gotowania na parze (albo metalowy durszlak :P ), poukładać w nim mięso tak aby leżało płasko jedno obok drugiego, przykryć i gotować około 30 minut. Po ugotowaniu sos zblendować.

Surówka: poszatkowana kapusta biała, koperek, sól, olej z pestek winogron, cytryna, odrobina ksylitolu (jeśli kapusta sama w sobie nie jest dość słodka) - wszystko dobrze wymieszać. Ja kapustę szatkuję w blenderze :)


Podane z kaszą gryczaną prażoną.

Komentarze