Babka cytrynowa

Zakochana jestem w mące z ciecierzycy :) Ze starego, autorskiego przepisu, stworzyłam przepis na babkę cytrynową :) Idealna nawet na Wielkanocny stół!

Babka jest krucha, wilgotna, z aromatyczną nutą cytryny. Piekąc ją w tradycyjnej formie na baby należy zmniejszyć lekko temperaturę. Jako babka na Wielkanoc może być polana 'lukrem' z ksylitolu i soku z cytryny i posypana skórką z cytryny.

Bez glutenu, laktozy i cukru a pyszna jak mało która :)



Skład:
3 jajka
1/3 szklanki ksylitolu
szklanka mąki z ciecierzycy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju z pestek winogron
sok z 2 cytryn
skórka otarta z 2 cytryn
Opcjonalnie 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego

Jajka ubić na puszysto z ksylitolem, powoli dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem cały czas miksując. Potem powoli dodawać olej, a na końcu sok z cytryny. Skórkę dodawałam jako ostatnią i nie mieszałam już robotem tylko łyżką.

Piec w nagrzanym piekarniku najpierw do 180/200C z termoobiegiem przez około 15 min, a potem na 150/180 przez około 50 minut :)

Sprawdzić patyczkiem :)

Komentarze