Lasagne - wegetariańska, bez glutenu (makaronu)


Wegetarianska, bezglutenowa, bezmakaronowa lasagne :D To. Bylo. Genialne. :)
 

Beszamel:
40g masła
60 g mąki gryczanej
500 g mleka
łyżeczka soli
łyżeczka gałki muszkatołowej

Wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia przez około 10 minut cały czas mieszająć do pełnego rozpuszczenia i wymieszania. Sos powinien zgęstnieć, ale bez paniki bo jak będzie stygł to zgęstnieje bardziej :) mój sos zgęstniał za bardzo, i rozcieńczyłam go szklanką wody.

Sos pomidorowy:
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
3 gałązki świeżej bazylii
50 g oliwy z pestek winogron
puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz gałka muszkatołowa do smaku

Blendować marchewkę, cebulę, czosnek, wmieszać poszatkowaną bazylię (same liście), wymieszać na patelni, dodać olej i podsmażyć lekko. Po kilku minutach dodać pomidory z puszki. Dusić około 20 minut. Można dodać pół szklanki wody jeśli sos jest zbyt gęsty, zblendować całość.

Z brokuła poobcinać same kwiaty, zblanszować w gorącej wodzie.

Półtorej cukinii pokroić w cienkie plastry, ja używam mandoliny do szatkowania :)

W żaroodpornym naczyniu na dnie rozsmarować olej, polać cienko beszamelem, poukładać plastry cukinii, polać sosem pomidorowym, posypać brokułami, posypać tartym serem (u mnie parmezan) i polać beszamelem. Znów warstwa cukinii, sos pomidorowy, brokuły, ser, beszamel itd. Na górną warstwę dajemy cukinie, beszamel i ser. Zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

Z tych składników wyszły mi 3 warstwy z cukinii, w naczyniu 15 na 20 cm.

Komentarze