Quiche- Kisz

Quiche to rodzaj wypiekanej tarty z ciastka kruchego na słono, wypełnionego wytrawnym nadzieniem z jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie to różne rodzaje mięsa, warzywa, serów oraz przyprawy. Danie to jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie można je dostać niemal wszędzie, w bardzo wielu opcjach smakowych.

Mój quiche zazwyczaj jest z mieszanki mąki gryczanej i orkiszowej razowej i nadzieniem bez mięsa.



Składniki na formę 24cm.
Na kruche ciasto:
250g mąki gryczanej z orkiszowa-ja dalam okolo 150 gryczanej i 100 orkiszowej
125g masła
1/4 łyżeczki soli
50ml zimnej wody
Na nadzienie:
1 brokuł
1 cebula biala
1 pomidor
kawalek cukinii pokrojony w kostke
Na masę jajeczną:
3 jajka
200g serka twarogowego
pół szklanki mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
100g startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciastem wylepiamy natłuszczone dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Ciasto podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

Nadzienie: brokuł gotujemy około 3 minut w wodzie z dodatkiem cukru i soli, osączamy i studzimy. warzywa kroimy jak nam pasuje

Masa: jajka miksujemy z mlekiem, serem, śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i dodajemy starty ser.

Na podpieczonym cieście układamy brokuły,, pomidory i cebule Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut.

Genialne i na ciepło i na zimno :)

Komentarze