Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym

Soczewicowe pulpety z sosem pomidorowym i odrobiną spaghetti durum :) Wyglądają dosyć słabo, ale smakują wyśmienicie :D




1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
pół szklanki otrębów gryczanych
przyprawy: curry, kurkuma, kozieradka, papryka ostra etc :)

Szklankę soczewicy gotować około 10/15 minut, w takiej ilości wody żeby nić nie zostało po ugotowaniu :) Przestudzić, dodać poszatkowana cebulę i czosnek, przyprawy, otręby i jajko, odstawić na 20 minut. Formować kuleczki, piec w piekarniku nastawionym na 180C przez 20 minut.
Sos:
Passata pomidorowa, 1 szklanka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru świeżego
papryka ostra i słodka
Cebulę imbir i czosnek poszatkować, zrumienić na patelni z odrobiną oleju. Wlać passatę, dodać przyprawy do smaku. Gotować max 10 minut na małym ogniu.
Pulpeciki polewać sosem na talerzu, smakują genialnie z spaghetti durum ugotowanym al dente

Komentarze