Stir-fry :D

Dostałam od kolegi kluchy, które w składzie maja mąkę z manniok i wodę :D wspaniałe!

Do tego warzywka z woka z piersią kurczaka :) W daniach typu stir-fry najważniejsze jest to, ze robią się mega szybko, a warzywa w nich są pół-surowe dzięki czemu nie tracą witamin :) gotując takie danie, pierwsze dajemy produkty które gotują się najdłużej, a na końcu te które mają być niemal surowe :)


 

Stir-Fry:
piersi z kurczaka
kiełki, u nas z rzodkiewki
pieczarki
pól kapusty pekińskiej
mieszanka mrożona włoszczyzna-kilka garści
przyprawa 5 smaków
sos sojowy

Woka nasmarować olejem kokosowym, mocno rozgrzać. Mięso pokroić z paseczki, wrzucić do woka, posypać 5 smaków, smażyć kilka minut aż zmieni kolor. Dodać pieczarki, smażyć kolejne kilka minut aż stracą surowy posmak. Dodać warzywa, wymieszać dobrze, zalać szklanką wody, dodać kostkę rosołową opcjonalnie, ja dodaję 2 mrożone domowe kostki :) W czasie kiedy warzywa się gotują, poszatkować kapustę pekinkę, dorzucić razem z kiełkami i wymieszać. Chwilkę jeszcze gotować (ważne żeby pekinka i kiełki były prawie surowe) po czym dosmaczyć sosem :) Gotowe :)

Makaron najpierw namoczyłyśmy, a potem gotowałyśmy dokładnie kilka minut na pół twardo :) Smakuje wspaniale!

Komentarze