Wegańskie, z niskim IG , pierwsze w moim życiu własne pierogi!
Pierogi z gryki i razowego orkiszu z nadzieniem z kapusty i grzybów :)
Pierogi z gryki i razowego orkiszu z nadzieniem z kapusty i grzybów :)
Szklanka maki orkiszowej
Pół szklanki mąki gryczanej
Niecałe pół szklanki dobrze ciepłej wody
Szczypta soli
Wymieszać mąki z solą, powoli dodawać wodę zagniatając do otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Odłożyć na bok pod przykryciem.
Farsz: Kapuchę namoczyć, odcedzić, zalać nową wodą i zagotować, grzyby (moje leśne suszone
) namoczyć, zagotować i gotować około 20 minut, nie wylewać wody z gotowania. Niedużą cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać do niej wyłowione grzyby, a potem odcedzoną kapustę. Smażyć 5 minut, dodać wodę z gotowanych grzybów i zredukować na małym ogniu. Posolić, popieprzyć, dodać gałki muszkatołowej do smaku i zblendować.
Z ciasta wałkować placki o grubości około 2/3 mm, wycinać szklanką krążki, na środek kłaść łyżeczkę farszu i zaklejać :)
Gotować 5 minut w osolonym wrzątku po wypłynięciu.
Komentarze
Prześlij komentarz