Focaccia z cukinią i serem kozim

Miała byc pizza, a wyszło coś zupełnie innego :) Taka jakby focaccia, flatbread, tylko że z sosem pomidorowym, cukinią i setem kozim. Muszę przyznać, że całkiem zacne połączenie :)


Ciasto:
250g mąki (orkiszowej razowej albo z ciecierzycy)
120 ml wody ciepłej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
5g suchych drożdży

Dodatki:
Pomidory z puszki krojone
Cukinia pokrojona w cienkie plasterki
Ser kozi w plasterkach
Sól, pieprz, oregano, bazylia

Składniki na ciasto wymieszać,  zagnieść,  odstawić pod przykryciem na około godzinę.  Ciasto nie wyrośnie jak standardowe drożdżowe, to nic :) Na mące z ciecierzycy będzie ba4dziej puchate niż na razowej. Po godzinie ciasto znów chwilę wyrabiamy, przekladamy na papier do pieczenia, formujemy placek o grubości max pół centymetra. Na ciasto rozkładany pomidory,  posypujemy przyprawami, układamy cukinię i ser kozi. Odstawiamy na kol4jne 15-30 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku d 180C około 15 minut.

Komentarze