Kurczak z kolendrą

Na szybko, na zdrowie, na kolację :)

Danie z cyklu ' co mam w kuchni co można fajnie połączyć' ? Uwielbiam  takie improwizaje :) Ogólnie to większość moich potraw to wolna amerykanka i bardzo, bardzo rzadko to co gotuję jest z jakiegoś przepisu :) To jest piękno gotowania! Nie sztuką jest ugotować dobre danie postępując krok po kroku według instrukcji obsługi ale właśnie stworzenie czegoś zupełnie nowego !


Składniki:
Duża pierś z kurczaka
2 cebule
Mała puszka mleczka kokosowego
Pęczek kolendry
Trawa cytrynowa 1 łyżeczka
Sól, pieprz do smaku

Mięso umyć, pokroić w kostkę,  wrzucić na rozgrzaną patelnie posmarowaną olejem. Chwilę smażyć cały czas mieszając. Cebulę obrać i pokroić na większe kawałki,  dodać do kurczaka.  Dodać mleczko kokosowe, trawę cytrynową i dusić na mniejszym ogniu przez około 10-15 minut mieszając by nie przywarło. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Tuż przed podaniem posypać pokrojoną drobno kolendrą i dobrze wymieszać.

Sałatka - sałata lodowa, ogórek,  pomidory, owoc granatu plus ocet balsamiczny.

Komentarze