Są takie dni kiedy plan zostaje niewykonany nie dlatego że zostaje zepsuty, ale dlatego że mam lenia :p Plan był na domowy makaron z sosem szpinakowym, ale było bardzo gorąco.. za bardzo :p Wygrał makaron durum, mniejsze zło :p Do tego kremowy sos z kurczakiem i szpinakiem plus mizeria.
Dodatkiem który mnie bardzo ucieszył była papryczka chilli z domowej hodowli. Pierwsza dojrzała papryczka tego roku :D W tym roku jest to chilli Praire Fire - mała a mocna :D
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 duża biała cebula
Pół opakowania szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Śmietana 12% 400ml około
Ser mascarpone 2 łyżki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Makaron durum/durum razowy/domowy razowy około 400g
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem. Chwilę smażyć mieszając. Cebulę obrać, pokroić na duże kawałki i dodać na patelnię. Chilli poszatkować, czosnek przycisnąć przez praskę i dodać do mięsa z cebulą. Całość smażyć na średnim ogniu około 15 minut. Dodać opłukany szpinak, ser mascarpone i śmietanę. Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu kolejne 5-10 minut. Doprawic do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do sosu dodać ugotowany makaron i dobrze wymieszać. Podawać od razu.
Mizeria - ogórek pokroić, wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać sól i pieprz do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz