Owsiana tarta z malinami

Może aura na to nie wskazuje ostatnio, ale mamy jeszcze lato! A jak lato, to owoce! Korzystac trzeba na maksa :) Maliny, jeżyny, borówki,  jagody, śliwki i cała gama świeżych pysznych naturalnych witaminek :)

Wiec może tarta z owocami? ;)



250 gram mąki owsianej
130 gram masła,
Szczypta soli,
Jedno jajko
Trochę zimnej wody jeśli masa była by za gęsta

Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć na 30 min do lodówki. Potem ciastem wykleić tortownicę mała albo foremkę na tarty (ja miałam tortownice ) i podziurawić widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem/soją lub specjalnymi groszkami do pieczenia, żeby nie wzrosło. Zapiec w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem, dobrze wystudzić! Ubitą śmietankę 36% plus łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w odrobinie wrzątku wyłożyć na wierzch. Na śmietanę ułożyć owoce. Ja jeszcze zrobiłam odrobinę takiej niby galaretki na wierzchu-żelatyna i trochę zagotowanego soku z aronii :)
wszystko bez cukru :)

Komentarze