Razowy chleb żytnio-orkiszowy

Najlepszy chleb jaki upiekłam do tej pory!
Żytnio orkiszowy razowy 100% :D


100g maki żytniej 2000
400g maki orkiszowej 2000
opakowanie drożdży suchych, 7g
pół łyżeczki miodu (dosłownie umoczona do połowy niecałej łyżeczka)
łyżeczka soli
300g mleka
20g oliwy z oliwek
nasiona slonecznika do posypania

Drożdże miód i mleko lekko podgrzać i mieszać aż do rozpuszczenia. Zostawić na około 10 minut. Dodać mąki, sól, oliwę i wymieszać dobrze, zagniatać około 15 minut. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na około 30 min do urośnięcia. Przełożyć do foremki (moja sylikonowa, niczym jej nigdy nie natłuszczam etc), mokrymi rączkami wygładzić powierzchnię chlebka, posypać nasionami. odstawić znów do wyrośnięcia na jakieś 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do około 200C (BEZ TERMOOBIEGU). Piec około 40 minut (max, po około 30 sprawdzić jak wygląda najlepiej, jak za ciemny to wyłączyć piekarnik i niech posiedzi 10 minut). Po wyjęciu z piekarnika posmarować lodowatą wodą pędzelkiem :) Wystudzić dokładnie, najlepiej na kratce :)

Komentarze