Tarta Flambé z lawendą

A moze tarta flambé? :)
Na razowym ciescie, z gruszka, gorgonzola i lawenda :) pomysl zaczerpnięty z alzackiej restauracji serwujacej wspaniale flamby w Warszawie :)



200 gram mąki orkiszowej razowej
125 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Składniki wymieszać, zagnieść ciasto, rozwałkować na cieniutki placek. Ułożyć na blasze wysypanej mąką , papierze do pieczenia lub kamieniu do pizzy. Nałożyć na ciasto śmietanę 18stkę, posypać solą i pieprzem. Na wierzch poukładać cienkie plasterki gruszki, kawałki gorgonzoli (ja daję jej zawsze dużo :P ) i posypać lekko suszoną lawendą :)

Na taki spód można też kłaść inne składniki. Tradycyjna tarta flambe ma śmietanę, boczek i cebulę ale ja też robiłam z fetą, cukinią i cebulą czy pomidorami, bazylią i mozzarella :D

Zapiekać około 15 minut w 220/240C aż będzie rumiane :)

Komentarze