Wegetariańskie kotleciki warzywne :D
Kotleciki robione tak 'na oko' że bardziej się chyba nie da :P
Garść mrożonej włoszczyzny w paskach
pół szklanki mrożonego groszku
1 jajko
trochę wody ciepłej
kilka łyżek mąki z ciecierzycy
Kilka łyżek płatków jaglanych
łyżeczka kurkumy
łyżeczka pieprzu
odrobina soli
odrobina papryki słodkiej
trochę czosnku granulowanego
Wszystko razem wymieszać, odstawić na 10 minut, jeśli trzeba dodać wody/mąki z ciecierzycy żeby konsystencja była taka mniej więcej jak na placki ziemniaczane. Smażyć na oleju (u mnie patelnia posmarowana olejem kokosowym była tylko :) ) z obu stron, dopiec w piekarniku jakieś 10 minu w temperaturze 180C.
Sos czosnkowy:
ser twarogowy mielony
kefir
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
pieprz czarny
Wszystko wymieszać, doprawić, zjeść z kotlecikami :)
Surówka:
pekinka
pomidor
ogórek
szczypiorek
awokado
Wszystko pokroić, wymieszać, cieszyć się :D
Kotleciki robione tak 'na oko' że bardziej się chyba nie da :P
Garść mrożonej włoszczyzny w paskach
pół szklanki mrożonego groszku
1 jajko
trochę wody ciepłej
kilka łyżek mąki z ciecierzycy
Kilka łyżek płatków jaglanych
łyżeczka kurkumy
łyżeczka pieprzu
odrobina soli
odrobina papryki słodkiej
trochę czosnku granulowanego
Wszystko razem wymieszać, odstawić na 10 minut, jeśli trzeba dodać wody/mąki z ciecierzycy żeby konsystencja była taka mniej więcej jak na placki ziemniaczane. Smażyć na oleju (u mnie patelnia posmarowana olejem kokosowym była tylko :) ) z obu stron, dopiec w piekarniku jakieś 10 minu w temperaturze 180C.
Sos czosnkowy:
ser twarogowy mielony
kefir
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
pieprz czarny
Wszystko wymieszać, doprawić, zjeść z kotlecikami :)
Surówka:
pekinka
pomidor
ogórek
szczypiorek
awokado
Wszystko pokroić, wymieszać, cieszyć się :D
Komentarze
Prześlij komentarz