Babka dyniowa

Babka dyniowa to przepis który powstał dość spontanicznie, i okazał się wspaniały! Ciasto jest wspaniałe. Ma słodkawy posmak dyni i cynamonu oraz konsystencje przypominająca babkę cytrynowa. Dodatkowo, nie jest wcale suche, a wręcz przeciwnie!

Lubicie dynie? Cynamon? Babki piaskowe? To tą babkę dyniową pokochacie :D



Składniki:
2 szklanki dyni, obranej i otarten na małych oczkach
3/4 szklanki oleju kokosowego
3 jajka
2/3 szklanki ksylitolu
1 i 3/4 szklanki mąki razowej pszennej/orkiszowej
2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu


Olej roztopić, wlać do dużej miski. Dodać ksylitol i zmiksować robotem. Dodawać po jednym jajka i  ucierać około 10 minut. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodawać po łyżce do masy z olejem cały czas mieszając. Na końcu dodać dynię i wymieszać łyżką na gładko.

Wylać do keksówki/formy wysmarowanej olejem i posypaną mąką razową. Piec około 50 minut na 160C, potem zmniejszyć na 140 na kolejne 10. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone w środku.

Kroić zupełnie wystudzone.


Komentarze