Crumpets - brytyjskie racuszki :D

Crumpets to jedna z tych rzeczy za którymi tęsknię w Polsce. To typowe racuszki z brytyjskiej kuchni ( a podobno brytyjska kuchnia nie istnieje :P ) i tylko tam je jadałam! Można je podawać na słodko, na słono, jako dodatek do WSZYSTKIEGO!

Moje były na słodko, na śniadanie, z mąki orkiszowej typ 1850 :D



Crumpets:

400 g mąki orkiszowej
200 ml ciepłego mleka
100 ml wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suchych drożdży
łyżeczka oleju kokosowego
szczypta soli

 Wszystko wymieszać, odstawić na około 20 min do wyrośnięcia.

Na patelni wysmarowanej olejem ułożyć wysmarowane tłuszczem foremki, poczekać aż się zagrzeją dobrze razem z patelnią. Wypełniać prawie do pełna ciastem i pod przykryciem na małym ogniu smażyć około 10 minut, przełożyć na drugą stronę na kilka minut.

I gotowe :D

Komentarze