Gnocchi z dyni i batata

Gnocchi to taka włoska odmiana kopytek. Genialna na słono, do sosów, gulaszu ale także na słodko z owocami. Moja wersja gnocchi jest z dynią i batatami. Lekko słodkie kluseczki smakują wybornie z sosem ostrym na mleku kokosowym!




Składniki:
800g dyni obranej pokrojonej
600g batatów obranych pokrojonych
1 jajko
1 żółtko
3-4 szklanki mąki gryczanej (wszystko zależy od tego jak bardzo mokra będzie dynią z batatami po ugotowaniu)
Szczypta soli

Dynię i bataty zalewamy wodą i gotujemy około pół godziny. Tłuczemy na gładką masę i studziły do zimna. Następnie dodajemy jajko, żółtko, sól i mieszamy. Mąkę dodajemy stopniowo aż ciasto nabierze pożądanej konsystencji i przestanie się kleić/być mokre.

Opruszonymi mąką dłońmi odrywamy z ciasta kawałki wielkości truskawki, formujemy kulki, robimy wzorek widelcem i gotujemy we wrzątku około 5 minut.

U mnie podane z sosem pieczarkowym na mleku kokosowym tym razem ;)

Komentarze