Indyk Jesienny

Indyk Jesienny to danie typowo autorskie zrobione kilka lat temu na imprezę domową na Halloween. Tak bardzo zapadło w pamięć niektórym ludziom, że proszona byłam o zrobienie go ponownie wiele razy ;) Przyznam, że to bardzo miłe uczucie jak komuś aż tak moje wybryki kuchenne smakują że pamieta o tym kilka lat później i wspomina z rozrzewnieniem :)



Składniki:
3 skrzydła indycze, przekrojone na pół
2 duże bataty, obrane, pokrojone w dużą kostkę
Około 400g dyni,  obranej, pokrojonej w dużą kostkę
1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę
4 ząbki czosnku, przekrojone na pół
Oliwa z oliwek, 5 łyżek
Sól, pieprz, około 2 łyżeczki
Rozmaryn,  3 łyżki

Duże naczynie żaroodporne wysmarować olejem. W dużej misce wymieszac połowę oleju, soli, piperzu i cały rozmaryn, dodac pokrojone warzywa i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Drugą połowę oleju soli i pieprzu wymieszać w misce, dodać pokrojone na pol i umyte skrzydła,  wymieszac tak by mięso dobrze pokryło się mieszanką. Skrzydła ułożyć na wierzchu warzyw. Całość przykryć i wstawić do rozgrzanego piekaenika z rermoobiegiem na 160C. Piec około 40 minut. Zdjąć przykrywe i zapoec kolejne 15-20 minut na 140C.

Podawać z kaszą i warzywami.  Świetnie smakuje z kaszą pęczak i ogórka kiszonymi :)

Komentarze