Zupa krem z dyni - podstawowa

 Zaczynamy TYDZIEŃ Z DYNIĄ!

Jesień, a jak jesień to wszędzie dynie! Nie tylko ze względu na moje ukochane Halloween, ale też z powodu tego jak dynie wdzięcznie dają się urobić na pyszne jedzonko! Dynia jest świetnym warzywem pełnym w witaminy, z duża ilością błonnika i beta-karotenów. Fakt że dynia jako warzywo ma dość wysoki indeks glikemiczny, nie powinien nas odstraszać! Biorąc pod uwagę jej ładunek glikemiczny, oraz wartości odżywcze i wysoką zawartość błonnika można śmiało mówić 'Na zdrowie' :D

Dziś podstawowy przepis na genialną, klasyczną zupę krem z dyni. Klasyczną przynajmniej w moim mniemaniu :P



Składniki:
około 500g dyni już pokrojonej i obranej
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (około 3 cm)
1 małą ostra papryczka chilli
olej kokosowy 1 łyżka
pestki dyni
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżeczki soli
pieprz do smaku


Warzywa obrać, pokroić w średniej wielkości kawałki. W garnczku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilkę ją dusić. Dodać resztę warzyw i dusić mieszając około 5 minut. Całość zalać wodą tak by wszystko przykrywała. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu około 40 minut. odłowić przyprawy. Ręcznym blenderem przetrzeć na krem. Jeśli trzeba, doprawić do smaku jeszcze.

Pestki uprażyć na suchej patelni. posypać zupę na talerzu.

Zupę można podawać z grzankami, najlepiej z razowego, dobrego chleba.

Zupa taka jest nie dość że mega smaczna, rozgrzewająca, zdrowa, to jeszcze wegańska i bezglutenowa :D

Komentarze