Tajska zupa krem z dyni

Zupa z dyni wydaje się czasem nudna, czasem nijaka, a czasem po prostu chce się czegoś innego. I z chęci czegoś innego powstała zupa tajska dyniowa :) Jest dużo bardziej kremowa niż klasyczna, z nutką mleka kokosowego, kolendry i ostrego chilli. Wspaniałą na jesienna niestabilną pogodę! Zupa w tej wersji jest wegańska, bezglutenowa :)



Składniki:
800g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
1 duża marchew
1 duża pietruszka
1 duża cebula
kawałek obranej kurkumy, około 2 centymetrowy lub łyżka suszonej
1 papryczka ostra chilli
sól, pieprz do smaku
Olej kokosowy
puszka mleka kokosowego, mała
prażone nasiona dyni po 1 łyżkę na talerz
kolendra świeża  po 1 łyżkę na talerz

Na rozgrzany w dużym garnczku olej wrzucamy pokrojoną cebulę, marchew, pietruszkę i dynię. Smażymy mieszając około 10 minut. Zalewamy wodą tak by przykrywała warzywa, dodajemy kurkumę i chilli i gotujemy około 30 minut. Całość przecieramy ręcznym blenderem. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem czasem mieszając. Jeśli trzeba, na koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem etc.Na talerzu posypujemy prażonymi pestkami dyni i pokrojoną kolendrą.

Komentarze