Kremowe spaghetti z kurczakiem i szpinakiem

Pomysł na dość szybki obiad dla tych którzy kochają razowy makaron durum :) Kremowy sos, lekka nuta pikanterii, tajski posmak i spaghetti ♡



Składniki:
200g spaghetti durum razowe
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
300 g pieczarek
1 papryczka chilli
350g szpinaku
1 puszka mleka kokosowego
Łyżeczka trawy cytrynowej
Sól i pieprz do smaku

Spaghetti ugotować al dente, przelać zimną wodą,  odstawić. Kurczaka umyć,  pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzany wok posmarować olejem,  wrzucić cebulę i kurczaka.  Smażyć mieszając kilka minut. Pieczarki umyć, obrać,  pokroić w plastry, dodać do woka. Zalać mlekiem kokosowym, dodać pokrojone drobno chilli i trawę cytrynową. Dusić okolo 20 minut mieszając,  aż mleko się zredukuje. Dodać dobrze wypłukany szpinak  wymieszać,  gotować jeszcze max 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku. Wrzucić ugotowane spaghetti,  wymieszać.

Smacznego :)

Komentarze