Czekoladowe ciasto budyniowe

Ciasto budyniowe :D Ciasto jest bardzo inne, smakuje naprawdę jak zimny budyń czekoladowy i dzięki temu zaspokoił moje budyniowe ciągoty ! Coś wspaniałego! 

Dodatkowo? Ciasto ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest bezglutenowe a po dodaniu łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu będzie idealnie pasować na Święta Bożego Narodzenia!


Mała magia - to ciasto ma to do siebie, że nie wygląda ale jest robione bez żadnego budyniu, przekładania masą budyniową etc. Mieszasz, pieczesz, studzisz i magicznie masz 3 warstwy :D










Składniki:
4 jajka
Łyżeczka olejku waniliowego
Pół szklanki ksylitolu
4 łyżki kakao
70 g masła
2 szklanki mleka
Pół szklanki mąki gryczanej

Żółtka utrzeć z ksylitolem i olejkiem na puszystą masę. Dodać mąkę z kakao, stopione masło przestudzone i wymieszać dobrze. Dodać mleko, wymieszać:) Białka ubite wymieszać ręcznie, tak aby nie było grudek. Wlać do foremki, piec około 60 min w 170 stopniach. Przed krojeniem koniecznie dobrze schłodzić!!!



Komentarze

  1. bardzo czuć grykę, przez co ciasto nie jest zbyt smaczne. może by jakoś zmodyfikować przepis, dodać orzechy laskowe, polewę, żeby było lepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze że do tej pory robiłam tylko na gryczanej mące i nigdy nie przeszkadzał nikomu jej smak, a nawet nie było żadnych komentarzy że ją czuć :) Orzechy chyba są zbyt ciężkie do tego ciasta, polewa brzmi super (ale nie mam pomysłu jak ją zrobić na razie aby była ok dla IO), a może zamiast mąki gryczanej mąka kokosowa? Zobaczymy :)

      Usuń

Prześlij komentarz