Groch z kapustą to danie znane mi od dziecka I to nie tylko jako danie Wigilijne ale całoroczne. Zawsze lubiłam to połączenie a dodatkowo bardzo proste wykonanie. Plusem jest to że można go zrobić dużo I zamrozić na później :)
Mój groch z kapustą jest dodatkowo wegański I jak najbardziej dozwolony dla IO :)
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
400g suchego grochu
6 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
Sól i pieprz do smaku
Groch zalać litrem wody I odstawić na cala noc potem wypłukać I ugotować na miękko. Kapustę wypłukać, zalać 2 litrami wody I gotowac z liściami laurowymi I zielem angielskim na średnim ogniu około 3h. Cebulę pokroić w kostkę, zezłocic na oleju kokosowym. Dodać groch, łyżkę majeranku I odcedzona kapustę plus szklankę wody. Gotować razem około 30 minut, dodać pieprz i sól do smaku. Żeby danie nabrało bardziej kremowej konsystencji można trochę je rozdrobnic blenderem ręcznym.
Smakuje dobrze podane z podsmażona cebulką :)
Mój groch z kapustą jest dodatkowo wegański I jak najbardziej dozwolony dla IO :)
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
400g suchego grochu
6 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
Sól i pieprz do smaku
Groch zalać litrem wody I odstawić na cala noc potem wypłukać I ugotować na miękko. Kapustę wypłukać, zalać 2 litrami wody I gotowac z liściami laurowymi I zielem angielskim na średnim ogniu około 3h. Cebulę pokroić w kostkę, zezłocic na oleju kokosowym. Dodać groch, łyżkę majeranku I odcedzona kapustę plus szklankę wody. Gotować razem około 30 minut, dodać pieprz i sól do smaku. Żeby danie nabrało bardziej kremowej konsystencji można trochę je rozdrobnic blenderem ręcznym.
Smakuje dobrze podane z podsmażona cebulką :)
Komentarze
Prześlij komentarz