Migdałowe ciasteczka - migdałki !

Migdałowe ciasteczka :) Małą magia na święta - 3 składniki i ciasteczka gotowe! Bezglutenowe, pyszne, mięciutkie i naprawdę proste!


 
Składniki:
200g migdałów
2 białka jajek
50g ksylitolu

Serek mascarpone
odrobina cynamonu, opcjonalnie łyżeczka ksylitolu

Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na 10 min żeby skórki zmiękły, odcedzić i obrać. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i uprażyć migdały max 4, 5 minut by podeschły. Lekko przestudzić i wrzucić do blendera razem z ksylitolem, zmielić (ale nie za długo! Bo zrobi się marcepan :p ). Białka ubić na sztywno, dodać zmielone migdały i wymieszać łyżką na gładką masę. Łyżką kłaść ciasto na coś do czego się nie przyklei podczas pieczenia i formować krążki :) Odstawić na 20 min, piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni :) Wystudzić na kratce.

Kilka łyżek serka zmiksować z cynamonem. Przekładać ciasteczka.

Schłodzić  :)

Komentarze