Sałatka śledźowa z jabłkiem

Jak Wigilia, to śledź!  Czasem na jednym stole są nawet 3 albo 4 różne dania ze śledzi.  Zazwyczaj są to sałatki. Niestety znalezienie kupnych śledzi nie w oleju bez cukru chyba graniczy z cudem. Na szczęście jest cos takiego jak śledzie w zalewie solnej!

Mała rada-jeśli macie do wyboru śledzie całe w zalewie solnej albo kawałki?  Bierzcie kawalki! W życiu już nie kupię całych po tym jak spędziłam sporo czasu w rekawiczkach obierajac ryby z ośći etc...ble!



Składniki:
1 duży śledź lub 250g kawałków sledzia w zalewie solnej
1 jabłko
1 cebula
3 łyżki jogurtu naturalnego
Sok z 1/2 cytryny
Pieprz do smaku
Opcjonalnie rodzynki/żurawina bez cukru suszona

Rybę wymoczyć w wodzie okolo 4 godziny. Opłukać, obrać z ości,  pokroić na male kawałki.  Cebule obrac I d4obno posiekać.  Jablko dobrze umyć I pokroić w kostkę. Cebulę I jabłko wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić na kilka minut. Dodać jogurt I sledzia I wymieszać.  Doprawić pieprzem do smaku.

Opcjonalnie dodać 2 łyżki rodzynek lub żurawiny.

Komentarze