Domowy majonez bez cukru

Osobiście nie jestem wielką fanką majonezu. Tłuste toto :p zazwyczaj tam gdzie 'normalnie' byłby majonez, ja pakuję jogurt naturalny. Ale niestety/stety czasem się nie da! No bo jak jajka na twardo z jogurtem?  Ble :p

Dodatkowo, wiem jak dużo osób ciągle szuka majonezu bez cukru i paskudztw dostepnego w sklepach, i wiem że tego po prostu nie ma.

Dlatego podzielę się z Wami ekspresowym przepisem na domowy majonez. Przy odpowiednim przygotowaniu? Zajmie kilkanaście sekund! Serio!

Konieczne do tego nam są takie rzeczy jak reczny blender i słoik, bez tego ani rusz (o czym się raz przekonałam :p ).



Składniki:
1 jajko
3 łyżki soku z cytryny
Około  230g oleju dobrej jakości,  ja używam z pestek winogron
1 łyżeczka musztardy Dijon bez cukru (sa w Carrefour! )
Sól,  pieprz do smaku

Jajko myjemy, przelewamy wrzątkiem, wbijamy do słoika.  Dodajemy wszystkie składniki. Ręczny blender wkladamy do sloika, tak by końcówka dotykała dna i włączamy :)

Voila :)

Serio, takie proste :)

Dzięki mega szybkim rotacjom ostrzy blendera, wąskiego słoika i proporcji składników,  zachodzi bardzo szybko proces emulgacji i można w ekspresowym tempie otrzymać domowy majonez :)

Komentarze