Quesadilla wegetariańska

Quesadilla to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem oraz dodatkami (zazwyczaj kurczakiem, warzywami etc).  W moim wersji quesadilli jak zawsze wszystko jest na opak :) Tortilla jest razowa,w środku są warzywa i ser, a całość podana jest z sałatkami a nie ciężkimi sosami :)



Przepis na razowe tortille znajdziecie tutaj :)

Składniki na wypełnienie:
1 puszka ciecierzycy
1 puszka pokrojonych pomidorów
200g pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
250g tartego sera, u mnie parmezan wymieszany z mozarellą

Ciecierzyce odsączyć i wypłukać. Cebule poszatkować, zarumienić na patelni z olejem. Dodać pokrojony czosnek, pomidory z puszki, pieczarki i ciecierzycę. Smażyć razem około 5 minut.
Tortille położyć na papierze do pieczenia, nałożyć kilka łyżek sosu pomidorowego z ciecierzycą, posypać obficie serem, przykryć drugą tortillą i zapiec w piekarniku około 10 minut na 180C. Pilnować żeby się nie przypiekły!

Wyjąć, pokroić jak pizze i od razu serwować :)

Zamiast ciecierzycy można użyć fasoli czerwonej lub podsmażonej piersi z kurczaka, a dodatkowo kukurydzę z puszki, dla tych co się jej nie boją  :)

Komentarze