Razowa tortilla orkiszowa

Razowe tortille, pierwszy raz udało mi się zrobić takie które nie pękały przy zawijaniu :)
Sekretem jest... smażenie max po 20 sekund z każdej strony!!I
zaskakujące ale sprawdza się !




Moje tortille były zawijane z piersią z kurczaka i pieczarkami grillowanymi na suchej patelni z ogromną ilością przypraw do kurczaka i papryki, sałatką z pomidorów, pekinki, cebuli, rzodkiewki i oliwek oraz sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego, czosnku i pieprzu :)

Składniki:
300 g mąki (moja to orkiszowa typ 2000)
2 łyżki oleju z pestek winogron
około 150-180 ml gorącej wody
odrobina soli
odrobina proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja zazwyczaj nie daję)

Wymieszać suche składniki, dodać olej i wymieszać. Stopniowo dodawać wodę żeby nie było za dużo i zagniatać ciasto. Kiedy będzie sprężyste, zawinąć w kulkę, obwinąć folią i zostawić na 20 min.

Ciasto podzielić na 6 części, z każdej formować kulkę, którą spłaszczamy, wałkujemy, i smażymy na suchej patelni (UWAGA) licząc do 20 sekund z każdej strony :D

Komentarze