Razowe tortille, pierwszy raz udało mi się zrobić takie które nie pękały przy zawijaniu :)
Sekretem jest... smażenie max po 20 sekund z każdej strony!!I
zaskakujące ale sprawdza się !
Sekretem jest... smażenie max po 20 sekund z każdej strony!!I
zaskakujące ale sprawdza się !
Moje
tortille były zawijane z piersią z kurczaka i pieczarkami grillowanymi
na suchej patelni z ogromną ilością przypraw do kurczaka i papryki,
sałatką z pomidorów, pekinki, cebuli, rzodkiewki i oliwek oraz sosem
czosnkowym z jogurtu naturalnego, czosnku i pieprzu :)
Składniki:
300 g mąki (moja to orkiszowa typ 2000)
2 łyżki oleju z pestek winogron
około 150-180 ml gorącej wody
odrobina soli
odrobina proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja zazwyczaj nie daję)
Wymieszać suche składniki, dodać olej i wymieszać. Stopniowo dodawać wodę żeby nie było za dużo i zagniatać ciasto. Kiedy będzie sprężyste, zawinąć w kulkę, obwinąć folią i zostawić na 20 min.
Ciasto podzielić na 6 części, z każdej formować kulkę, którą spłaszczamy, wałkujemy, i smażymy na suchej patelni (UWAGA) licząc do 20 sekund z każdej strony :D
2 łyżki oleju z pestek winogron
około 150-180 ml gorącej wody
odrobina soli
odrobina proszku do pieczenia (opcjonalnie, ja zazwyczaj nie daję)
Wymieszać suche składniki, dodać olej i wymieszać. Stopniowo dodawać wodę żeby nie było za dużo i zagniatać ciasto. Kiedy będzie sprężyste, zawinąć w kulkę, obwinąć folią i zostawić na 20 min.
Ciasto podzielić na 6 części, z każdej formować kulkę, którą spłaszczamy, wałkujemy, i smażymy na suchej patelni (UWAGA) licząc do 20 sekund z każdej strony :D
Komentarze
Prześlij komentarz