Wegetariański ramen

Zupa znana nam jako ramen to nic innego jak japoński rosół, a słowo 'ramen' oznacza właściwie rodzaj makaronu pszennego dodawanego do tego właśnie rosołu. Zazwyczaj ramen jest przygotowywany na wywarze z kości a słowo 'wegetariański' dodawane tylko w odniesieniu do dodatków któe są do niego serwowane jak tofu.

Nie w tym przypadku! Moje ramen było długo gotowane na warzywach z dodatkiem grzybów i wodorostów i niczym nie ustępuje tym na mięsie :) Niech Was nie zniechęca przepis typu 'garść tego plus garść tamtego' bo ten ramen właśnie tak jest gotowany :)

Dodatkowo? Domowy makaron razowy orkiszowy nadał mu genialnego smaku :)



Składniki:
2 opakowania włoszczyzny świeżej  (marchew, pietruszka, seler, por etc)
3 duże cebule cukrowe
około 10 grzybów shitake
1 garść grzybów mung
1 garść śliwek suszonych
świeży imbir i kurkuma - kawałek wielkości kciuka
1 papryczka chilli
2 łyżki oleju kokosowego
 pół szklanki wodorostów suchych
3 łyżki sosu tamari
przyprawy - pieprz w ziarnach, nasiona kolendry, trawa cytrynowa - po 1 łyżce

Do podania:
Tofu - po 4 plasterki na porcję
makaron, przepis na razowy makaron znajdziecie tutaj - po 50g na porcję
jajko na twardo
kukurydza - po 1 łyżce na porcję
sałata lodowa lub pak choi
szczypiorek lub dymka poszatkowana
etc

Za przygotowanie wywaru trzeba się zabrać sporo wcześniej.  Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na kilka godzin. Włoszczyznę plus imbir i kurkumę wyszorować, zostawić ze skórką. Cebulę obrać i przypiec na ogniu (opalić). Warzywa, grzyby z wodą w której się moczyły, śliwki, cebule, imbir, kurkumę i chilli plus przyprawy włożyć razem do garnczka i zalać dużą ilością wody (u mnie to chyba z 5L). Gotować na małym ogniu około 3 godziny. Odcedzić. Zachować grzyby i wodorosty. Do wywaru dodać olej kokosowy i dobrze wymieszać. Jeśli trzeba doprawić sosem tamari do smaku.

Tofu pokroić, podsmażyć na oliwie. Jajka ugotować na twardo. Kukurydzę z puszki dobrze przepłukać. Sałatę pokroić. Jeśli mamy Pak choi to przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do wrzątku na minutkę po czym wyłowić. Szczypiorek/dymkę pokroić drobno.

W misce ułożyć makaron, grzyby, trochę wodorostów, sałatę/pak choi, kukurydzę. Zalać gorącym wywarem. Na wierzch położyć tofu i jajko przekrojone na pół.

Smacznego!!






Komentarze