Panna Cotta - Włoska rozpusta


Panna Cotta to słynny, włoski deser na bazie słodkiej śmietanki podawany z owocami, musem owocowym, czasem miodem i orzechami.  Dla mnie to smak letnich dni w Londynie :)

Moja kolejna propozycja na 'zdrowy' deser :) Pyszny!!


Składniki:
400 ml śmietanki 30%
100 ml mleka tłustego
2 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki gorącej wody
40 gram ksylitolu
1 laska wanilii

Żelatynę zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut i dopiero rozmieszać do rozpuszczenia. Mleko i śmietankę wlać do garnczka i postawić na grzaniu. Laskę wanilii przekroić na pol, wydrążyć nasionka, dodać do mlecznej mikstury wraz ze skórką, dodać do tego ksylitol i zagotować. Po zdjęciu z ognia wyjąc skórkę z wanilii, dodać żelatynę i wstawić garnczek do miski z zimna woda żeby masa się schłodziła, mieszając co jakiś czas.
Kiedy masa będzie zimna, przelać do foremek i wstawić do lodówki
:)

Aby wyjąc z foremek, włożyć je na chwilkę do gorącej wody.
Podać z owocami (maliiinyyy!!) lub musem z owoców :)

Komentarze