Pieczony batat z tuńczykiem

Pieczony, duży ziemniak wypełniony różnymi smakołykami to tradycyjnie domena brytyjskiej kuchni. Od pewnego czasu pojawia się także w Polsce, na kartach menu i w knajpkach. Pracując 2 lata w Londynie w restauracji miałam sposobność z 'jacket potato' zaprzyjaźnić się na dobre :)

Obecnie w moim menu pojawia się regularnie troszkę inna wersja tego zacnego dania, czyli pieczony batat z nadzieniem z tuńczyka, chyba mój ulubiony wariant :)



Składniki:
1 duży batat
1 puszka tuńczyka w wodzie
1 ogórek
1 cebula
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku

Batata umyć, przekroić na pół, każdą połówkę zawinąć w papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do około 180C z termoobiegiem przez około 30/40 minut.

Tuńczyka odsączyć, dobrze odcisnąć. Ogórka i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wymieszać razem tuńczyka, ogórka, cebulę razem z jogurtem naturalnym. Doprawić solą i pierzem do smaku. .

Upieczonego ciepłego batata nakroić przez środek lub ponakłuwać widelcem tworząc wgłębienie. Nałożyć mieszankę z tuńczykiem. Podawać od razu :)

Komentarze