Domowe pesto bazyliowe

Lubicie pesto? Bo ja bardzo :) Ale nie to ze słoika, kupowane w sklepie, tylko to prawdziwe domowe na samych dobrych składnikach, bez wypełniaczy i paskudztw :)Takie domowe pesto to bomba witamin. Można je podawać z makaronem, grillowanym kurczakiem, na kanapkach, z kaszą,  do sałatek.... niezliczone możliwości!

Przepisów na pesto jest wiele, można je robić nie tylko z bazylii alw innych ziół i warzyw. Oto przepis na klasyk,  pesto bazyliowe z mojej kuchni :)



Składniki:
Około 200g liści świeżej bazylii (ja zazwyczaj daję 2 doniczki bazylii :) )
200 g oliwy z oliwek
50g migdałów (można użyć migdałów prażonych, solonych)
50g sera żółtego twardego,  najlepiej Grana Padano
1 ząbek czosnku
Sok z 1/2 cytryny
Pieprz do smaku

Wszystkie suche składniki wrzucić do mocnego blendera. Miksować okolo 10 sekund. Dodać olej i sok z cytryny. Miksować do uzyskania płynnego, dobrze wymieszanego sosu. Doprawić pieprzem do smaku.

Smacznego ♡

Komentarze