Domowe tagiatelle w sosie na ostro

Makaron! To moja największa zachcianka :p Ale niestety razowy makaron, czyli ten który jest dozwolony najbardziej przy insulinooporności jest też tym którego nie cierpię :p Kupny razowy makaron bez względu na to czy jest orkiszowy, czy jakikolwiek inny jest dla mmie po prostu nie do zjedzenia zazwyczaj. Na szczęście domowy razowy makaron smakuje mi w 100% a zrobienie go wcale nie jest fizyką jądrową!! Do tego jakiś dobry sos i mmmm.... pycha :D

W tym przypadku,  sos miał być ostro-słodki a dodatkowo musiał być z brokułami!

Przepis na domowy razowy makaron jest o tutaj :)



Składniki:
2 porcje makaronu razowego domowego
1 średni brokuł
1 duża pierś z kurczaka,  pojedyncza
2 papryczki chilli małe
1 duża cebula  biała
1 mała puszka mleka kokosowego
Sól,  pieprz, trawa cytrynowa do smaku

Makaron zrobić według przepisu, ugotować,  przelać zimną wodą i odstawić na bok. Kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Brokuła umyć, poobcinać różyczki, a zielone części pokroić w małą kostkę. Chilli pokroić drobno. Na rozgrzany wok wysmarowany olejem wrzucić cebulę i kurczaka. Smażyć ciągle mieszając około 10 minut. Dodać chilli, brokuły,  mleko kokosowe i dusić okolo 15-20 minut aż mleko się zredukuje i powstanie aksamitny sos. Doprawić do smaku solą,  pieprzem, trawą cytrynową. Dodać makaron, wymieszać i od razu podawać!

Komentarze