Największy dylemat jaki mam po ugotowaniu rosołu? Co ja teraz zrobię z tymi trzema rodzajami mięsa i warzywami! Postanowiłam wykorzystać stary, sprawdzony, sposób 'babciny' i przerobić je na pierogi z mięsem :D
Jak dobrze wiecie, nie jestem fanką mięsa. I jak dobrze wiecie, mieszkam z mięsożercami :P I mięsożercy stwierdzili jednoznacznie, że pierogi z mięsem są mega :D
Składniki i wykonanie:
Farsz:
Mięso które miałam po ugotowaniu rosołu czyli około pól kilograma mięsa ze skrzydła indyczego, wołowego, żołądków kurzych/udka kurzego
warzywa z rosołu, zazwyczaj 1 marchew, 1 cebula i 1 pietruszka plus małe kawałki imbiru, kurkumy i kilka ząbków czosnku
1 cebula cukrowa
1 łyżeczka oleju lub masła
sól i pieprz do smaku
Cebulę cukrową obrać, pokroić i zeszklić na oleju lub maśle. Przestudzone mięso obrać od kości, pokroić, zmielić z warzywami i cebulą. Doprawić do smaku.
Ciasto:
250ml ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
500g mąki razowej orkiszowej, jeśli trzeba więcej do zagniecenia/wałkowania
Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść. Jeśli trzeba dodać mąki by się nie kleiło mocno. Ciasto ma być sprężyste i gładkie (na tyle ile razowe ciasto może być gładkie :) ). Podzielić ciasto na 4 części, każdą po kolei rozwałkować na grubość 1-2 mm , wykrawać kółka, faszerować i zalepiać.Pierogi najlepiej przed gotowaniem lekko 'przesuszyć', wtedy będzie mniejsze ryzyko że się rozkleją przy gotowaniu.
Gotować w dużym garnczku, dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy z oliwek, max po 12 sztuk na garnczek około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi można podawać z wody, okraszone skwarkami z cebulą, lub podsmażone.
Jak dobrze wiecie, nie jestem fanką mięsa. I jak dobrze wiecie, mieszkam z mięsożercami :P I mięsożercy stwierdzili jednoznacznie, że pierogi z mięsem są mega :D
Składniki i wykonanie:
Farsz:
Mięso które miałam po ugotowaniu rosołu czyli około pól kilograma mięsa ze skrzydła indyczego, wołowego, żołądków kurzych/udka kurzego
warzywa z rosołu, zazwyczaj 1 marchew, 1 cebula i 1 pietruszka plus małe kawałki imbiru, kurkumy i kilka ząbków czosnku
1 cebula cukrowa
1 łyżeczka oleju lub masła
sól i pieprz do smaku
Cebulę cukrową obrać, pokroić i zeszklić na oleju lub maśle. Przestudzone mięso obrać od kości, pokroić, zmielić z warzywami i cebulą. Doprawić do smaku.
Ciasto:
250ml ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
500g mąki razowej orkiszowej, jeśli trzeba więcej do zagniecenia/wałkowania
Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść. Jeśli trzeba dodać mąki by się nie kleiło mocno. Ciasto ma być sprężyste i gładkie (na tyle ile razowe ciasto może być gładkie :) ). Podzielić ciasto na 4 części, każdą po kolei rozwałkować na grubość 1-2 mm , wykrawać kółka, faszerować i zalepiać.Pierogi najlepiej przed gotowaniem lekko 'przesuszyć', wtedy będzie mniejsze ryzyko że się rozkleją przy gotowaniu.
Gotować w dużym garnczku, dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy z oliwek, max po 12 sztuk na garnczek około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi można podawać z wody, okraszone skwarkami z cebulą, lub podsmażone.
Komentarze
Prześlij komentarz