Razowy makaron z pieczoną dynią

Jesień!! Będę wszystkich zamęczać dyniami :D

Tym razem szybki obiadek który powstał na zasadzie 'co jest w lodówce tudzież na balkonie' a okazał się strzałem w dziesiątkę!

Dynia zdobyczna z działki, pomidorki z krzaczków które dzielnie sobie radzą na balkonie jeszcze i razowy makaron z trzech składników zrobiony w 10 minut plus przyprawy i zioła ... Et voila!



Makaron
Mąką razowa orkiszowa - 250g
Woda gorąca - 100g
Oliwa z oliwek - 30g
Sól - szczypta

Mąkę wymieszać z solą. Powoli wlewać gorącą wodę mieszając. Nie wlewać wszystkiego na raz, bo może się okazać że potrzeba trochę więcej lub mniej z racji na wilgotność mąki. Jeśli trzeba, posypać mąką dodatkowo do zagniatania i wałkowania. Ciasto zagnieść, rozwałkować, pokroić i poczekać aż przeschnie przed gotowaniem. 

Dynia
Pół średniej dyni
2 łyżki oleju z pestek winogron
Łyżka rozmarynu suszonego

Łyżeczka ostrej papryki
Łyżeczka czosnku suszonego
1 łyżeczka soli i pieprzu

Olej przyprawy i zioła wymieszać w małej miseczce. Dynię pokroić na plastry około 1.5-2 cm grubości. Oczyścić z nasion, ułożyć na papierze do pieczenia. Posmarować z każdej strony mieszanką z rozmarynem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160C z termoobiegiem. Pięć około 30/40 minut aż dynia będzie miękka. Jeśli dynia ma bardzo twardą skórkę po upieczeniu łatwo ją zdjąć ale jeśli to młoda dynia z miękką skórka? Trzeba ją zjeść :]


Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na talerzu wymieszać z pokrojoną dynią i pokrojonymi pomidorkami. Można opcjonalnie posypać kolendrą, prazonymi nasionami słonecznika czy dyni czy polać ectem balsamicznym. 

Pyszne :D

Komentarze