Kotleciki z wkładką - kasza jaglana

Kotleciki mielone z jaglanką to kolejny freestyle kulinarny. Przyznam że mocno mi przypominały kotleciki z Ikea :P Czasem muszę przemycić coś 'zdrowego' żeby ktoś zjadł.. Najłatwiej w mięsie :P Kasza jaglana w tym przypadku była dobrym tropem, bo nie dość że zdrowa to jeszcze po zmieleniu z mięsem nie było jej ani widać ani czuć :P

Tak, wiem, kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny. ALE po połączeniu jej z mięsem i warzywami, cały posiłek ma niskie i IG i ładunek więc na zdrowie :D

A dodatkowo? To jest typowy przykład jedzenia które jest 'komfortowe' bo prawie jak z dzieciństwa




Składniki:
Mięso mielone wołowo/wieprzowe 1 kg
Kasza jaglana 300 g
Jajo 1 szt
Cebula średnia 1 szt
Pieprz, sól do smaku
Rozmaryn 3 łyżeczki

papryka słodka i czosnek po 2 łyżeczki

Jaglankę ugotować, wystudzić. Mięso wymieszać z kaszą i najlepiej ręcznym blenderem trochę zblendować. Dodać jajko, poszatkowaną drobno mocno cebulę i przyprawy. Dobrze wymieszać. Można dodatkowo przemielić lub znów potraktować blenderem. Formować kotleciki i smażyć z każdej ze stron na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20 min na 100C. Ja smażę na patelni pomizianej pędzlem olejem z pestek winogron, moje wspaniałe patelnie nie przywieraja wcale

Podane z brokułem z pary i mizerią (ogórek, jogurt naturalny, pieprz, sól różowa) .

Komentarze