'Gołąbki' po meksykańsku

Wiem, wiem.. już kiedyś tu wrzucałam przepis ale ten jest inny! Obiecuję! I nie, nie umiem zrobić ładnego zdjęcia tego dania! 

Ten gołąbki powstały na życzenie 'dziecka' czyli mojej małej siostry, a dzieciom się nie odmawia! :) Nawet jeśli te dzieci mają po 20-kilka lat :D

Gołąbki po meksykańsku są o wiele bardziej aromatyczne, mają przyprawy rozgrzewające i nie były pieczone w piekarniku tylko robione w głębokiej patelni.





Składniki:
około 500g mięsa mielonego z indyka
100g brązowego ryżu lub ryżu basmati

około 400g kapusty białej1 cebula1 jajkomąka z ciecierzycy - około 1 łyżki1 opakowanie małej passaty pomidorowej, zazwyczaj 500 ml
piramidka smaku Mikado do zup (link do składu etc TUTAJ)

sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa - do smaku, ale zazwyczaj daje około łyżeczki wszystkiego, oprócz cayenne, tego daję 1/4 łyżeczki

Wykonanie:
Mięso, ryż i poszatkowaną drobno kapustę i cebulę mieszam razem. Dodaję jajka, sól, pieprz, majeranek i formuję kotleciki, obtaczam w mące z ciecierzycy. Na głębokiej patelni smażę kotleciki po obu stronach na złoto.
W misce mieszam opakowanie passaty z pół litra wody, dodaję sól, pieprz gałkę muszkatołową i cayenne do smaku. Zalewam pomidorami kotleciki, przykrywam i gotuję na malutkim ogniu około pół godziny. Jeśli kotleciki są duże, radzę gotować około 45 minut.
Et voila!


Komentarze