Szakszuka na ostro

Szakszuka dobra na wszystko! A już na pewno na niedzielne śniadanie kiedy ma się w domu dużo ludzi i dużo warzywek! Nie ma co ukrywać, szakszuka to takie danie który każdy robi 'po swojemu'. Wielki bałagan, jakby nie było ;)

Tym razem szkaszuka na ostro, z papryką słodką, ostrą i wędzoną, warzywkami i (czego nie ma na zdjęciu ;) ) kromką żytniego razowca.

Pycha!



Składniki na 4 osoby:
4 jajka L
1 duża cebula biała
1 puszka pomidorów z puszki
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku świeżego
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczka papryki wędzonej
0,5 łyżeczka papryki ostrej
sól i pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
szczypiorek do smaku

Cebulę obrać, poszatkować, zeszklić na oliwie na patelni. Dodać czosnek i papryki i jeszcze chwilę dusić (jeśli używany jest świeży czosnek, najlepiej go obrać i przecisnąć przez praskę). Dodać pomidory i wodę (najlepiej wlać wodę do puszki i ją wypłukać, następnie dodać do patelni żeby nic nie marnować!). Całość dusić kilka minut ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, wbić jajka, posolić je lekko, posypać pieprzem i szczypiorkiem. Przykryć przykrywką i dusić maksymalnie 10 minut na małym ogniu.

Podawać z razowym chlebem, warzywami, awokado i dużą dawką miłości :)


Komentarze