Guacamole - meksykańska pasta z awokado

Nie każdy lubi awokado, tak już jest. Specyficzny smak i tekstura awokado dla niektórych osób jest po prostu zbyt mdła. A szkoda! Awokado jest wyjątkowym owocem!

Tak, jest bardzo kaloryczne i bogate w tluszcz ale to dobry tluszcz! Awokado jest bogate w omega-9 oraz omega-3 i omega-6. Odpowiadają one za prawidłowy rozwój komórek nerwowych oraz skutecznie hamują rozwój zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Chronią przed chorobami układu krążenia a także wpływają na prewencję lub odwracalność insulinooporności, która jest przyczyną rozwoju cukrzycy typu II.

Największym producentem Awokado jest Meksyk, więc nie ma co się dziwić że stamtąd pochodzi wiele świetnych przepisów z nim związanych. Właśnie wśród nich jest Guacamole!

W każdym domu Guacamole jest robione troszkę inaczej, ja najbardziej lubię z kolendrą i chilli!



Składniki:
1 duże dojrzałe awokado (najlepiej Hass)
sok z połowy limonki
pól małej czerwonej cebuli
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki płatków chilli
0.5 łyżeczki pieprzu
niecała łyżeczka soli
2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry lub natki pietruszki

Awokado obrać /wypestkować. Cebulę obrać i poszatkować drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Sól pieprz i chilli najlepiej razem wsypać do moździerza i dobrze razem utrzeć. Wymieszać razem i dodać sok z limonki, oliwę z oliwek, kolendrę i przyprawy. Wszystko razem utrzeć na pastę. Podawać z tostami, tortillami, makaronem albo jeść łyżeczką ;)

Smacznego!


Komentarze