Placki z cukinii

Cukinia! Chyba jedno z moich ulubionych warzyw. Od dziecka uwielbiałam je, a najbardziej w cieście naleśnikowym! Obecnie jednak cukinia zazwyczaj kojarzy mi się z plackami, które od kilku lat robię z mąką z ciecierzycy i konkretną ilością czosnku.

Dla mnie te placki to szybki sposób na posiłek, dodaję do nich sos z pieczarek na mleku kokosowym, domowy sos czosnkowy i mizerię, albo masę warzywek i kiełków, albo jak dziś właśnie - domowy prawie-labneh i zupę krem z pomidorów ;) Sekretem do wspaniałego smaku jest podsmażona najpierw cebulka dodana do ciasta! Dzięki temu placuszki nabierają bardzo wyrazistego smaku którego nie uzyskałam kiedy dodawałam cebulę surową do ciasta :)



Składniki:
1 cukinia
1 średnia cebula
1 jajko
1 duży ząbek czosnku lub 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
4 łyżki mąki besam (mąka z ciecierzycy)
2 łyżki wody (jeśli ciasto będzie za gęste to więcej)
sól i pieprz do smaku (u mnie łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu)
Olej do smażenia

Jajko, mąkę i wodę wymieszać na jednolitą masę o konsystencji ciasta naleśnikowego i odstawić. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę obrać i poszatkować a następnie podsmażyć na złoto na oleju. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cukinię dodać do ciasta razem z cebulą i czosnkiem i dobrze wymieszać.

Placki smażyć po obu stronach, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze około 100C.




Komentarze