Makaron z łososiem

Wpadłam kiedyś na ciekawą książkę, która pokazywała ciekawy koncept gotowania. Przy zabieganym życiu, wydała mi się ona idealna, ponieważ pokazywała jak w kilka godzin przygotować obiady na cały tydzień! Nie był to 'tradycyjny' koncept ale tzw. batch cooking czyli gotowanie w seriach. Z tej książki wyniosłam sporo. Nie tylko sam koncept, ale także kilka świetnych przepisów <3

Jeden z nich, to genialny w smaku makaron z łososiem!


Składniki na 4 osoby:

300-350g makaronu (u mnie domowe tagiatelle 2ab ale można kupić na przykład pełnoziarniste tagiatelle lub penne etc)

1 cebula

400g świeżego łososia

250g jogurtu śmietankowego (Maluta)

oliwa z oliwek

przyprawy (sól, pieprz, płatki chilli etc)

łyżeczka parmezanu do posypania

szczypiorek do posypania

sok z cytryny do skropienia

Cebulę siekam, podsmażam na oliwie, dodaje jogurt i dodaje podrobionego bez ości łososia. Gotuje całość na niskim ogniu 5-7 minut cały czas mieszając i doprawiam do smaku. Makaron gotuję, zostawiam trochę wody, mieszam z sosem i jeśli trzeba dodaje wodę z makaronu. Posypuję szczypiorkiem, parmezanem, kropie sokiem z cytryny i podaje z roszponka z winegretem oraz z grillowaną cukinią. 

Komentarze