Wpadłam kiedyś na ciekawą książkę, która pokazywała ciekawy koncept gotowania. Przy zabieganym życiu, wydała mi się ona idealna, ponieważ pokazywała jak w kilka godzin przygotować obiady na cały tydzień! Nie był to 'tradycyjny' koncept ale tzw. batch cooking czyli gotowanie w seriach. Z tej książki wyniosłam sporo. Nie tylko sam koncept, ale także kilka świetnych przepisów <3
Jeden z nich, to genialny w smaku makaron z łososiem!
Składniki na 4 osoby:
300-350g makaronu (u mnie domowe tagiatelle 2ab ale można kupić na przykład pełnoziarniste tagiatelle lub penne etc)
1 cebula
400g świeżego łososia
250g jogurtu śmietankowego (Maluta)
oliwa z oliwek
przyprawy (sól, pieprz, płatki chilli etc)
łyżeczka parmezanu do posypania
szczypiorek do posypania
sok z cytryny do skropienia
Cebulę siekam, podsmażam na oliwie, dodaje jogurt i dodaje podrobionego bez ości łososia. Gotuje całość na niskim ogniu 5-7 minut cały czas mieszając i doprawiam do smaku. Makaron gotuję, zostawiam trochę wody, mieszam z sosem i jeśli trzeba dodaje wodę z makaronu. Posypuję szczypiorkiem, parmezanem, kropie sokiem z cytryny i podaje z roszponka z winegretem oraz z grillowaną cukinią.
Komentarze
Prześlij komentarz