Sos pomidorowy z dynią i konopiami

Uwielbiam dynię... i przemycam ją gdzie się da !!!

Taki sos jest idealny na jesienne dni!
Sos pomidorowy wzbogacony dynią, marchewką, cebulą i czosnkiem to zdrowa i aromatyczna opcja do makaronu. Dodatkowo...? Ma w sobie białko konopne, które jest pełnowartościowym źródłem białka roślinnego !




Składniki (na 2 porcje):
160 g makaronu spaghetti durum
1 puszka pomidorów (400 g)
1 mała marchewka
100 g dyni (np. hokkaido lub piżmowa)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
10 g białko konopne
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Szczypta suszonego oregano lub bazylii
30 g startego sera parmezan
Garść świeżej natki pietruszki do posypania

Przygotowanie:
Makaron: Ugotuj spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw.
Warzywa: Marchewkę i dynię pokrój w małe kostki, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Smażenie: Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
Warzywa i pomidory: Dodaj marchewkę i dynię, smaż przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodaj pomidory z puszki, przypraw solą, pieprzem oraz oregano lub bazylią.
Gotowanie sosu: Gotuj sos na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą. Sos zblenduj na jednolitą konsystencję. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby sos nie był zbyt gęsty. Tuż przed podaniem dodaj białko konopne i dobrze wymieszaj.
Podanie: Sos z makaronem podawaj na talerzach, posyp startym parmezanem i świeżą natką pietruszki.
Ten sos to idealne połączenie smaków pomidorów, słodyczy dyni i aromatycznych ziół. Idealny na sycący, jesienny obiad!
Smacznego!

Komentarze