Kluski dyniowe z sosem ziołowym i warzywami z fetą

Czy są tu miłośnicy dyni? No na bank!🎃 

Mi się już na dobre włączył tryb JESIENIARA <3 Ostatnio robiłam (już kilka razy XD) pyszne, jesienne kluski dyniowe, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Dodatek aromatycznego masła z szałwią, kremowej fety, warzyw i uprażonych pestek dyni podkręca smak tego dania do maksimum! A co najlepsze – jedna porcja ma tylko 550 kcal i umiarkowany ładunek glikemiczny!




Przepis na kluski dyniowe (porcja dla 2 osób):

Składniki na kluski:

200 g dyni (około 1 szklanka puree)

100 g mąki orkiszowej (około 2/3 szklanki)


Składniki na sos i dodatki:

2 łyżki masła 🧈

1 gałązka świeżego rozmarynu 🌿

4-5 liści świeżej szałwii 🌱

100 g fety, pokrojonej w kostkę

1/2 małego brokuła, podzielonego na różyczki

2 łyżki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni

200 g pomidorków cherry 🍅


Przygotowanie klusek dyniowych:

Puree z dyni: Ugotuj dynię na parze, a następnie zblenduj/ugnieć na gładko i ostudź.

Ciasto na kluski: Wymieszaj puree z mąką, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto może wymagać mniej/więcej mąki w zależności od samej dyni i tego jak jest mokra. 

Formowanie klusek: Z ciasta formuj wałek i bezpośrednio nad garnkiem z wrzącą, osoloną wodą, tnij kluski nożyczkami na małe kawałki. Wrzucaj je prosto do gotującej się wody.

Gotowanie: Kluski gotuj, aż wypłyną na powierzchnię (ok. 2-3 minuty), a następnie odcedź je na sicie.


Przygotowanie sosu i składanie dania:

Sos z masła, rozmarynem i szałwią: Na patelni roztop masło, dodaj liście szałwii i gałązkę rozmarynu. Podsmaż przez 2-3 minuty, aż masło nabierze orzechowego aromatu.

Dodaj ugotowane kluski do sosu i delikatnie wymieszaj, aby były dokładnie obtoczone aromatycznym masłem. Dodaj ugotowane al dente brokuły, kawałki fety i pokrojone pomidorki cherry. Posyp całość uprażonymi pestkami dyni.


Te pyszne kluski dyniowe, krojone nożyczkami prosto z ciasta, to prawdziwa uczta dla podniebienia! Idealne na jesienny obiad, który połączy smak i zdrowie w jednym daniu. 


Komentarze