Ucierane ciasto z rabarbarem - wysokobiałkowe

 Lubicie rabarbar? Bo ja bardzo!

Jako dziecko, jadłam go co wiosnę i lato zamiast słodyczy, obrane i posypane cukrem ! Ale dla Was mam coś lepszego!




🍰 CIASTO Z RABARBAREM – PROSTE, ZDROWE I SEZONOWE 🌸
Czy może być coś bardziej wiosennego niż zapach piekącego się ciasta z rabarbarem? A jeśli dodatkowo jest bez glutenu, z mąki pełnej białka i cudownie wilgotne – to już przepis na małą magię ✨
Składniki:
🥚 3 jajka
🍬 1/3 szklanki ksylitolu
🌾 1 szklanka mąki z ciecierzycy
🧁 2 łyżeczki proszku do pieczenia
🥄 1/2 szklanki oleju rzepakowego
🌿 kilka łodyg rabarbaru
🌸 opcjonalnie: 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
1️⃣ Jajka ubij z ksylitolem na puszystą, jasną masę.
2️⃣ Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – miksuj dalej.
3️⃣ Wlej olej cienką strużką, cały czas miksując (dodaj też wanilię, jeśli używasz).
4️⃣ Przelej do formy typu keksówka. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar.
5️⃣ Piecz w piekarniku nagrzanym do 180–200°C (termoobieg) przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 150–180°C i piecz jeszcze ok. 50 minut.
🧡 Dlaczego warto?
🔸 Rabarbar to nie tylko smak dzieciństwa – to również źródło błonnika, witaminy K i naturalnych antyoksydantów.
🔸 Mąka z ciecierzycy to bogactwo białka, żelaza i błonnika – świetna alternatywa dla pszenicy, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej lub o niskim IG.
🔸 To ciasto jest lekkie, wilgotne i cudownie kontrastuje kwaskowość rabarbaru ze słodyczą naturalnych składników.

Komentarze