Lubicie rabarbar? Bo ja bardzo!
Jako dziecko, jadłam go co wiosnę i lato zamiast słodyczy, obrane i posypane cukrem ! Ale dla Was mam coś lepszego!

CIASTO Z RABARBAREM – PROSTE, ZDROWE I SEZONOWE

Czy może być coś bardziej wiosennego niż zapach piekącego się ciasta z rabarbarem? A jeśli dodatkowo jest bez glutenu, z mąki pełnej białka i cudownie wilgotne – to już przepis na małą magię

Składniki:

3 jajka

1/3 szklanki ksylitolu

1 szklanka mąki z ciecierzycy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju rzepakowego

kilka łodyg rabarbaru

opcjonalnie: 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:

Jajka ubij z ksylitolem na puszystą, jasną masę.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – miksuj dalej.

Wlej olej cienką strużką, cały czas miksując (dodaj też wanilię, jeśli używasz).

Przelej do formy typu keksówka. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180–200°C (termoobieg) przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 150–180°C i piecz jeszcze ok. 50 minut.

Dlaczego warto?

Rabarbar to nie tylko smak dzieciństwa – to również źródło błonnika, witaminy K i naturalnych antyoksydantów.

Mąka z ciecierzycy to bogactwo białka, żelaza i błonnika – świetna alternatywa dla pszenicy, szczególnie dla osób na diecie bezglutenowej lub o niskim IG.

To ciasto jest lekkie, wilgotne i cudownie kontrastuje kwaskowość rabarbaru ze słodyczą naturalnych składników.
Komentarze
Prześlij komentarz