Tortilla graham z czarnuszką

Tortilla to chyba jedna z najprostszych potraw jaką umiem ;) Jest zawsze idealna kiedy mam dużo 'resztkowych' warzywek w domu i jakąś pastę jak hummus czy guacamole. Od pewnego czasu chodziła za mną wersja z mąki graham (typ 1850) i czarnuszką. No i wychodziła ;)

Ze składników powstało 4 placki, podane z warzywami, kiełkami, guacamole i grillowanymi pieczarkami! Pychota!

Przepis na guacamole znajdziecie tutaj ;)



Składniki:
200 gram mąki graham
100 ml (około) gorącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka nasion czarnuszki


Mąkę, oliwę, sól i czarnuszkę wymieszać. Dodawać powoli wodę mieszając łyżką, aż powstanie ciasto. W razie potrzeby dodać mąkę lub wodę. Obsypać dłonie mąką i zagnieść elastyczne ciasto. Kiedy będzie gotowe, powinno być sprężyste i nie kleić się do dłoni. Najlepiej ciasto odłożyć na około 15 minut (pod przykryciem).

Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części. Każdą z nich obsypać mąką, rozwałkować i smażyć na rozgrzanej suchej patelni. Uwaga!!! Aby tortille się nie łamały, trzeba je smażyć maksymalnie po około 20 sekund z każdej strony :) Działa!!

Komentarze